Losos s cvetačnim pirejem je nizkokalorično in zdravo kosilo ali večerja, ki vsebuje veliko hranil. Pripravljen je na način, da ohrani čim več koristnih omega-3 maščobnih kislin, ki so izrednega pomena za naše zdravje.
Težavnost: 20 %
Čas priprave: do 30 min (10 min losos)
Kalorijska vrednost: 586 Kcal
Količina: 522 g
Brezglutensko | Brez laktoze | Nizkokalorično | Hranljiv obrok
Sestavine – Losos s cvetačnim pirejem
- Naredimo Cvetačni pire
- 150 g divjega lososa
- Ghee ali olivno olje za peko (da maščoba ne oksidira)
- Rožmarin, poper (Zaščiti omega-3)
- sol za okus
- 125 g borovnic za sladico
OPOMBA: Losos je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami. S segrevanjem se le te izničijo. Če želimo ohraniti čim več omega-3 maščobnih kislin (EPA, DHA), moramo lososa peči na srednji temperaturi in mu dodati rožmarin, poper, ali pa oboje [1.]. Prav tako je pomembno, da ga pečemo na maščobi, ki ne oksidira s segrevanjem oziroma ne tvori toliko prostih radikalov.
Če je le možno uporabimo divjega lososa.
Priprava
- Po receptu naredimo cvetačni pire;
- Na nekje 2 g ghee masla, na srednji temperaturi popečemo lososa (pred peko ga popopram in mu dodam rožmarin, ki ga ni na slikah spodaj, da zaščitimo omega-3 m.k.);
- Če imamo lososa debeline 3 cm, ga pečemo 6 minut na eni strani (kjer je koža) in 4 minute na drugi strani. Potem pa še 2 minuti na straneh. V mojem primeru ga pečem na 6 (plošča temperature od 1 do 9).
- Obrnem ga, ko do sredine postane svetlejše barve;
- Damo na krožnik in priložimo cvetačni pire.
Losos s cvetačnim pirejem- jedilnik |
Hranilna vrednost
na 100 g |
|||
Hranilna vrednost na celoten izdelek (g) | ||||
Grami | g | 522 | 100.0 | |
Kalorije | Kcal | 586.71 | 112.4 | |
Maščobe | g | 38.78 | 7.4 | |
Ogljikovi hidrati | g | 27.91 | 5.3 | |
Sladkor | g | 17.66 | 3.4 | |
Vlaknine | g | 6.00 | 1.1 | |
Proteini | g | 34.96 | 6.7 |
Brez borovnic ima obrok 80 Kcal manj.