Mrtvo morje in kako koristimo njegove zdravilne učinke?

Mrtvo morje, največji spa

Da se lahko dotaknemo zdravilnih učinkov, ki jih ima mrtvo morje in tega, kako jih lahko koristimo, tudi če smo 3280 kilometrov stran, moramo o njem vedeti malo več.

mrtvo morje zemljevidZa začetek morda to, da mrtvo morje leži na meji, med Izraelom in Jordanijo in se uvršča med najbolj slane vode na svetu. Iz jezera pridobivajo tudi zdravilno blato, sol in druge mineralne snovi, ki imajo ogromno koristi za naše zdravje.

MRTVO MORJE IN ZANIMIVA DEJSTVA

 • Slanost vode znaša 332 % in je 9-krat bolj slano kot Jadransko morje, oziroma 8-krat bolj od Sredozemskega morja.
 • Sestavlja najnižjo depresijo na zemlji, ki pa na žalost veš čas upada. Gladina morja je na -431 m (-829 m ima dno). Od leta 1900 se je gladina spustila za kar 40 m.
 • Mrtvo morje ima gostoto vode 1240 kilograma na liter, kar pa je večje od človeškega telesa, zato se ne moremo potopiti.
 • Ob jezeru skoraj, da ni alergenov, znižana pa je tudi uv radiacija.
 • Zaradi nizke lege je ob jezeru nizek pritisk, kar deluje blagodejno na naše telo.
 • Vsebuje 21 ključnih mineralov, od tega jih je 12, ki jih najdemo samo v mrtvem morju.

ZDRAVILNI UČINKI?

Jezero je staro okoli 3 milijone let. Že stare civilizacije so poznale zdravilne učinke, ki jih ima mrtvo morje na naš organizem. Bil je namreč najljubša destinacija egipčanske kraljice Kleopatre. Zaradi vseh pozitivnih učinkov, je ob jezeru gradila kozmetične tovarne.

Mrtvo morje ima veliko koristi za tiste, ki trpijo zaradi kožnih bolezni, zlasti luskavice, artritisa in dermatitisa. Mrtvo morje koristi ne samo našemu zdravju, ampak tudi našemu videzu. Blato in vsi minerali kožo očistijo, zmehčajo, obnovijo in odstranijo odmrle celice.

Moj primer podobnega jezera je bil v Španiji, kjer sem izkusila, kako je “plavati” v podobno slani vodi. Ne vsebuje vseh mineralov kot mrtvo jezero, ampak je bila vseeno dobra izkušnja, lebdeti v slanem jezeru, pri katerem sem morala biti zelo pazljiva, da mi sol ne pride v oči. Seveda mi vseeno je in lahko rečem, da zelo peče ;). Domov sem si prinesla sol, ki sem jo uporabila v domači kadi. Obožujem občutek sproščenosti in lahkotnosti po taki kopeli.

Pozabila sem prinesti tudi blato, ampak na srečo se sol, blato in še boljši produkti dobijo tudi v Sloveniji. Sama jih redno uporabljam.

Ljudje uporabljajo blato Mrtvega morja za zdravljenje zdravstvenih stanj, od luskavice do bolečin v križu. Lahko pa tudi:

 1. Pomaga izboljšati luskavico
 2. Zmanjša nečistoče na koži
 3. Zagotavlja olajšanje artritisa
 4. Pomaga ublažiti kronične bolečine v hrbtu
 5. Pomaga pri zdravljenju aken

Dokazano je, da ima blato iz mrtvega morja protimikrobne in protivnetne lastnosti, zaradi česar je zelo uporabno v kozmetiki.

Izdelke z mrtvega morja, ki vsebujejo 21 mineralov, pa najdeš tukaj 👇:

IZDELKI Z MRTVEGA MORJA